Chocolade
Het woord ‘chocolade’ op zich heeft al een magische klank, maar liefhebbers zijn het er unaniem over eens dat ook de smaak beslist iets magisch heeft.
De opmerkelijke geschiedenis van chocolade gaat terug tot de 7de eeuw, toen de cacaoboom, Theobroma cacao, werd gecultiveerd door de Maya’s in Midden-Amerika. Deze oude beschaving kende een bloeiende economie, waarbij de cacaoboon zelfs als betaalmiddel fungeerde. Ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus nam de cacaoboon in 1502 mee naar Spanje en Hernan Cortés, die voor Spanje Mexico veroverde, begreep even later ook wat je ermee kon doen, toen de Azteekse keizer Montezuma hem xocolatl voorzette, een drank van geplette cacaobonen en koud water. Dit bittere brouwsel smaakte al snel iets aangenamer toen het warm werd geserveerd, op smaak gebracht met vanille, specerijen, honing en suiker.
Aan het eind van de 17de eeuw was men zowel in Europa als daarbuiten in de ban van de nieuwe chocoladedrank, maar het is aan de 19de eeuwse Nederlandse chemicus Coenraad van Houten te danken dat we ook vaste chocolade kennen. Hij bedacht namelijk een methode om pure cacaoboter te scheiden van de vaste stof die tot cacaopoeder kon worden verwerkt. Korte tijd later kwam de chocolade-industrie op gang, waar men met steeds meer succes en op steeds grotere schaal zachte, in de mond smeltende chocoladerepen ging maken.
Tegenwoordig komt er – tot ons genoegen – nog steeds geen einde aan de creatieve toepassingen van chocolade in de keuken. Warme en koude desserts, taarten, koekjes, ijs: allemaal hebben ze wat extra’s als er chocolade in zit. En zo werd het oorspronkelijke concept, de warme chocoladedrank, getransformeerd tot bijvoorbeeld de buitengewoon lekkere cheesecake.
Als u een van ’s werelds vele ‘chocolatics’ bent, zult u van deze chocolade-website houden.
Tast toe en geniet!
< Vorige | Volgende > |
---|